een ei en vogeltjes

Het bovenste plaatje deed me tegelijk denken aan een post die al lange tijd in mijn concepten staat. Ik kan soms zo twijfelen over wel of niet posten 🙂 .Voor wie van naaldvilten houdt, of het eens wil proberen, voeg ik de beschrijving er bij…

Kleine, versimpelde vogelvormen zie je overal. Leuk voor in de kerstboom, een gevonden takje, of gewoon ergens op te hangen.

Deze vogeltjes zijn genaaldvilt van voornamelijk ongekleurde witte schapewol. De foto’s spreken eigenlijk voor zich. Om ze iets beter te kunnen zien, kun je op de foto klikken zodat deze groter in beeld komen.

Naaldvilten is een techniek waarbij je met een speciale en heel scherpe naaldviltnaald herhaaldelijk in wol prikt zodat deze samenklit en er een steeds compacter vilten vorm ontstaat.

Voor deze vogeltjes is nodig;

  • een handvol witte wol
  • een klein beetje bruine, rode en zwarte wol
  • een naaldviltnaald en om de staart wat platter te maken een ondergrond om op te naaldvilten (zelf doe ik dat op een stevig katoenen kussen)
  • een draadje

vogeltje 1

Vorm de ruwe wol in een ongeveer vogelvorm en blijf al vormend in de wol prikken totdat deze ontstaat. Blijf prikken en het vogeltje vormen totdat je tevreden bent.

vogeltjes 2

Wanneer de basisvorm af is, kan de staart op een kussen worden gelegd en door erin te prikken plat worden gemaakt. Vogel 3 van bovenstaande foto toont hoe, door op een tweetal plaatsen aan het eind van de staart te prikken, een geschubd uiteinde ontstaat. Zet daarna een heel klein plukje wol waar je de snavel wilt hebben en vorm deze al prikkend in de wol tot een snaveltje. Daar omheen is een piepklein plukje rode wol vastgezet. Een draadje breiwol heb ik vervolgens vrij diep in het midden van de rug geprikt. Om het punt waar het koordje uit de rug revoorschijn komt, heb ik een ander plukje wol gevouwen.

vogeltje 3

Het plukje wol om de aanhechting van de ophanglus heb ik tot een geheel gemaakt met de bovenkant van de rug. In het midden van de kop komt aan beide zijden een klein plukje bruine wol. Vorm dit al prikkend tot een rondje. Daarin komt een nog kleiner plukje zwarte wol als pupil. Voeg als laatste een mini plukje witte wol toeschuin boven de pupil, maar nog wel op het bruin. Dat is het lichtvlekje in het oog. En het vogeltje is klaar.

fijne week,

Hanneke

14 thoughts on “een ei en vogeltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s