winterhangertjes

Het is hier nu winter. ’s Avonds is het het fijnste om in de huiskamer bij de kachel te zitten. En de katten maken graag gebruik van de manden die daar staan (als er niet geholpen wordt met draadjes tenminste 🙂 ).

samen in een mand voor de kachel

Ondertussen ben ik altijd wel met iets bezig. Deze keer met het maken van decoratieve winter-hangertjes. Geïnspireerd op de tijd van het jaar (hier tenminste 🙂 ).
Niet alle ideetjes die ik probeerde, vond ik wat, maar dat proberen blijft leuk. Met deze hangertjes ben ik blij en daarom wil ik ze delen. Al zullen ze vast niet nieuw zijn. 

De ‘sneeuwvlokken’ heb ik met naaigaren aan een stukje drijfhout gehangen. In de hoop dat rustige dwarrelen een beetje na te bootsen.


Mocht je ook zoiets willen maken, of gewoon eens willen kijken hoe deze gemaakt zijn …


-gehaakte sterren

nodig; heel dik katoen, haaknaald, dikke naald.

toer 1; maak een beginsteek, haak 4 losse steken en sluit deze met een halve vaste tot een rondje.
toer 2; haak voor de eerste punt van de ster 6 losse steken, haak een vaste steek in het rondje, haak voor de volgende punten 5 losse steken, haak een vaste steek in het rondje, enz… haak zo 5 lussen in het rondje voor de 5-puntige ster, of 6 punten voor de 6 puntige ster, sluit de toer met een vaste in het begin-rondje.
toer 3; haak 2 vasten in de eerste punt, haak dan 3 lossen, haak 2 vasten in dezelfde punt, ga naar de volgende punt en herhaal dit.

Knip de draad op zo’n 20 cm van de ster af. Haal de draad door de lus en trek aan. Doe de naald aan de draad en steek aan het begin van de volgende punt in. Haal de draad door die punt tot aan het eind van de punt. Die draad kun je gelijk gebruiken om de ster mee op te hangen.


-sneeuwvlokken van vilt met borduursel

nodig; lapje donker vilt en garen in bijpassende kleur, kartonnen rondje van zo’n 6 cm in diameter, schaar, vulmiddel (bv wol), borduurdraad (ik heb wit haakgaren gebruikt), naald.

Knip twee rondjes van vilt en naai ze met de randen aan elkaar vast, vul ze een klein beetje met vulmateriaal.
Zoek het middelpunt van het rondje en begin van daaruit met borduren. Voor deze sneeuwvlokken ben ik begonnen met een kale zespuntige ster, die ik voor iedere sneeuwvlok weer net iets anders heb aangevuld met borduursteken. De meest gebruikte steek is de kettingsteek. (De eerste sneeuwvlok op het plaatje is de ‘basis’ die ik voor elke sneeuwvlok heb gebruikt).

het borduren van de sneeuwvlokken

-ster van vilt en touw-achtig materiaal

nodig; lapje wit vilt, wit en rood garen, rood stug touw-achtig materiaal, vulmiddel (bv wol), naald, schaar, kartonnen stervorm, rood borduurgaren.

voorbeeld ster, iets groter dan 6 cm


Teken de ster 2 maal over op het vilt en knip deze sterren uit. Naai ze met (wit garen) via de randen aan elkaar en vul ze licht met vulmateriaal.

ster omwikkelen

Neem het rode touw-achtige materiaal. Laat een stukje van zo’n 8 cm ongebruikt en begin vanaf dat punt het draad langs een punt van de ster te leggen. Van de punt naar de plek waar 2 punten samenkomen. Naai het met kleine steekjes aan de punt vast. (plaatje li-boven op de afbeelding).

Wikkel de draad rond de volgende 2 punten en zet het bij terugkomst met een paar steekjes vast. (plaatje re-boven op de afbeelding).

Naai de draad met kleine steekjes rond je volgende punt. Wikkel de draad om de volgende 2 punten en zet de draad bij terugkomst met een paar steekjes vast. (plaatje li-onder op de afbeelding).

Ga zo door tot je alle punten hebt gehad, terwijl je telkens tussen 2 punten een ‘slag’ maakt. (plaatje re-onder op de afbeelding).

Knip het draad op zo’n 8 cm af en leg een knoopje in de 2 uitstekende draadjes. Zo maak je het lusje om de ster aan op te hangen.

Voeg met rood borduurgaren nog een paar draadknoopjes (stippen) toe.

-kransje van hazelnoten

nodig; hazelnoten, lijm (houtlijm of lijmpistool), stukje touw of dik draad, rond dekseltje als mal (ik heb het deksel van een gemberpot gebruikt).

Leg de hazelnoten aan de binnenkant tegen de rand van het deksel aan. Zorg ervoor dat ze elkaar raken. Plaats een druppel lijm op de plekken waar 2 hazelnoten elkaar raken. Laat goed drogen en maak er een lusje van touw aan vast.

-vogeltje van klei.

Nu heb ik deze van terra cotta gemaakt en in de kiln gebakken, maar ik denk dat ze ook prima van zelfhardende klei te maken zijn.
Vorm een eenvoudig vogeltje van klei (ik begon met het snaveltje, ging verder met het kopje, het lijfje en als laatste het staartje). Steek met een dikke naald of prikpen er van boven naar beneden een gaatje doorheen. Schuur het vogeltje wanneer het droog is als je dat nodig vindt. Schilder het snaveltje en de oogjes. Nog een koordje erdoor en het vogeltje kan opgehangen worden.


Veel plezier (en fijne zomer voor bij wie het zomer is 🙂 ),


Hanneke

12 thoughts on “winterhangertjes

    • Heerlijk om te lezen, Lies. Ik lees toch nog wel een beetje bij de bloggers die ik volg, maar kom er maar weinig aan toe op het moment. Jammer van de natte zomer, ik hoop dat je pottentuin het toch goed doet. groetjes, Hanneke

    • Dank je wel. Misschien een uitdaging voor me om iets anders te maken? Normaal vriest het hier, waar we wonen, zelden. Deze week is fris, eerder al wat ijs in de tuin gezien en voor vannacht is er ook vorst voorspeld, maar overdag is het wel fijn. Vooral als de zon schijnt 🙂 . Ik wens je ook zonnige dagen, Hanneke

    • Dank je wel Anuscka. Winter en met name die avonden kunnen zo knus zijn. Ideaal voor dit soort knutselen. Alleen dat koude opstaan ’s morgens 🙂 . fijne zomerse dagen, Hanneke

  1. Your work is always so creative, intricate, and exquisite, Hanneke. The cuddling cats are adorable. It’s hard for me to imagine cuddling, though, because it’s so hot here almost mid-summer…

    • Thank you so much Carol. I’ve seen the news about the weather in the US and it worries me. I hope the temperature will come down to normal very soon. Here in NZ it’s Winter. Not very cold compared to some other places in Winter, but still really nice to have the woodburner on. The cats love to be in front of it. hugs, Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s