poppenhuisstoeltjes

Ondanks dat het poppenhuis waar ik mee bezig ben een elfenpoppenhuis is, heb ik ervoor gekozen oa de stoeltjes vrij traditioneel te houden.

Een van de stoeltjes naast Pierke, om de schaal aan te geven 🙂


Poppenhuisstoeltjes zijn natuurlijk niets nieuws, maar wie wil zien hoe deze gemaakt zijn, lees verder (is wel een priegelwerkje) …

onderkant stoeltje met poef en basis lapjes voor de stoel

Voor de stoeltjes heb ik gebruikt; dik vilt, naald, schaar, stevig garen, liniaal, klein lapje (liefst niet te dikke) stof en bijpassend stukje vilt, kraaltjes en wol
Het dikke vilt wat ik gebruikte als basis is van dat dikke/stevige vilt wat je ook onder meubels ziet om de vloer niet te beschadigen. Als je dat niet hebt, kun je het ws ook vervangen door een stukje stevig karton als basis voor de rugleuning en zitting en een dubbel laagje gewoon vilt als basis voor de armleuningen (maar dat heb ik nog niet geprobeerd).

grootte bepalen

Omdat ik graag op een kleinere schaal dan de meeste poppenhuizen bezig ben, ben ik begonnen met het popje op ware grootte op papier weer te geven. Vervolgens ben ik gaan kijken bij ons eigen meubilair wat een prettige hoogte is voor een luie stoel, in verhouding tot mijzelf. Deze heb ik ernaast getekend. Op deze schets heb ik de afmetingen van het stoeltje gebaseerd.

basis onderdelen knippen

Op basis van die afmetingen zijn uit het hele stevige/dikke vilt 3 lapjes geknipt (zie a) (de ‘basis’). Van het bovenste lapje basis zijn 2 hoeken afgerond (op de stippellijn), dit wordt de rugleuning. Het onderste lapje ‘basis’ is tweemaal geknipt. Het eerste zal de zitting gaan worden. Het tweede wordt (op de stippellijn) doormidden geknipt. Die 2 kleine stukjes worden de armleuningen (zie b).

rugleuning en zitting bekleden

Knip de delen die zitting en rugleuning gaan worden ook uit een stukje gewoon vilt (net iets kleiner dan de basis). Knip met een zoom van ruim een halve cm de stukjes ook uit de stof die de bekleding gaat worden. Leg de bekledingsstof met de goede kant naar onderen. Leg hierop een beetje wol (om de stoelkussens iets dikte te geven). Leg hierop de basis. Vouw de randen van de bekledingsstof over het basis stukje (c). Naai de delen met een paar snelle steken op hun plaats (d). Naai de vilten stukjes met kleine steekjes hierop vast (e).

armleuning maken


Voor de armleuningen naai je de stof (zonder wol) met vlugge steekjes om de basis vast (f). Vervolgens vouw je het in de lengte om (met de slordige kant naar binnen) (g). Naai de uiteinden en onderkant dicht zodat het een rolletje wordt (h).

in elkaar zetten onderdelen


Naai de zitting en rugleuning via de achterkant aan elkaar en vouw het stoeltje tot zit-stand (i). Naai de armleuningen op hun plaats (j). Zoek de juiste grootte kralen erbij om het stoeltje op de goede hoogte voor het popje te hebben. Naai de kralen op hun plaats, zorg dat de achterste kralen zover mogelijk achteraan staan (k) en het stoeltje is klaar.

De bijpassende poef wordt op dezelfde manier gemaakt, alleen dan zonder rugleuning of armleuningen.

groetjes en veel plezier,

Hanneke

2 thoughts on “poppenhuisstoeltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s