goudvissen van stof

Wat het is, weet ik niet, maar van goudvissen wordt ik vrolijk. Vandaar dat ik ze ook van stof heb gemaakt. Oa voor een paar mobiles met een heleboel bij elkaar. Wanneer er dan een raam of deur openstaat en de wind laat ze bewegen, ziet het er helemaal leuk uit. Ooit wil ik er ook zo’n ouderwets vissenspel mee maken (met paperclips en een hengeltje met een magneetje, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Ik denk dat de katten dat vast ook een leuk zullen vinden 🙂 , als de hengel het in hun buurt tenminste overleeft. 

Deze vissen zijn van katoenen stof op de naaimachine gemaakt. Ze lijken eenvoudiger te maken dan ze zijn, maar wel te doen. Wie ze ook wil proberen, lees verder ….


Nodig;
katoenen stof (voor 1 vis 6,5 bij 16 cm keer 2), vulmateriaal, naaimachinegaren in een bijpassende kleur, schaar, spelden eventueel stijfsel, zwart en wit draad voor de oogjes en vilt in een bijpassende kleur voor de vinnen.

het patroon


Knip uit een stuk stevig karton de vissenvorm. Strijk de stof die je wilt gebruiken en vouw het lapje dubbel (met de ‘mooie’ kant naar binnen).

Leg het lapje op een stevige ondergrond. Teken op het lapje de vissen die je wilt maken (onderlinge afstand tenminste 1 cm). Zet de lagen stof met 2 spelden binnen de ‘vissenlijntjes’ vast (a). Knip ze nog niet uit. Naai over de getekende lijnen maar laat het achterste stuk van de staart open (b). Knip de vissen uit met een klein randje om de naad (c).


Keer de vissen binnenste buiten via het open achtereind van de staart (gebruik bv een haaknaald om dat goed voor elkaar te krijgen) (d en e). Strijk de vissen.


Teken een lijntje over de rug waar de rugvin aan het lijfje vast zit (f). Gebruik de stiksteek van de naaimachine om de lijnen in de rugvin aan te geven (een beetje gepriegel, maar het kan in 1 stuk) (g).


Vul het vissenlijfje met heel licht met vulmateriaal (er moet later nog een naadje overheen genaaid kunnen worden). Vouw de uiteinden van de staart naar binnen toe en strijk deze (zet er eventueel een speld in) (h).


Naai met de lijnen van de staart met de naaimachine (teken ze eventueel eerst met potlood, de lijnen kunnen in 1 keer genaaid worden) (i).


Knip 2 strookjes van vilt. Teken aan 1 kant van de vis de lijn tussen de kop en het lijfje. Hou de strookjes van vilt aan beide kanten tegelijk, in de lengte langs de vis (halverwege de getekende lijn. Naai deze lijn met de naaimachine en naai dus het vilt (wat de vinnen gaat worden) gelijk mee. Knip het vilt tot ‘vin’. (j)


Borduur aan beide kanten nog een oogje (zwart knoopje, witte rand er om heen en wit stipje als ‘glimlichtje’ op de pupil) (k).

Een paar tips waar ik veel gemak van heb gehad;

De naaimachine die ik gebruik, heeft een aanhecht/afhecht steek (een paar steekjes op dezelfde plek). Deze steek heb ik bij het weergeven van de lijnen van de vis gebruikt.
Om de vis goed onder de naaimachine naald te manouvreren, heb ik (wanneer de naald even omhoog stond) de vis steeds wat gedraaid met een torn-mesje (dit om precies te kunnen werken).

veel plezier,

Hanneke

8 thoughts on “goudvissen van stof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s