verandering en vleugeltjes

Lieve lezer.

Een tijd heb ik gedacht te stoppen met bloggen. Er gebeurd zoveel in de wereld en ook hier thuis dat ik geen idee meer had hoe verder te gaan met bloggen. En in zekere zin ga ik ook stoppen, hoe moeilijk dat ook voelt.
Maar niet helemaal.
Ik zal bij het begin beginnen. Ons laatste kind heeft de vleugels uitgeslagen. De kamer die nu vrijgekomen is, heb ik ‘ingepikt’ als studio. Ik ben gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om deze studio open te hebben voor het publiek en er zelfgemaakte dingen te mogen verkopen. Dat is gelukt en inmiddels is de studio regelmatig open. Gewoon met een bord bij de ingang voor wie langskomt, niet online. Nu wonen we erg achteraf, dus veel aanloop is er niet, maar dat vind ik zelf op het moment wel prettig. Het geeft me de tijd om deze stap in mijn eigen tempo eigen te maken en rustig aan mee te gaan met wat er gebeurd. Want ik vind dit ook wel heel spannend allemaal.
Er gaat echter heeel veel tijd in zitten. Om die reden heb ik besloten om min of meer te stoppen met actief bloggen. Wat ik wel wil blijven doen is patronen en beschrijvingen op dit blogje plaatsen, dingetjes die ik veelal oa ook in de studio aanbied. Deels voor mezelf, zodat ik een patroon altijd bij de hand kan hebben als ik ze nog eens wil maken en deels voor degene die ze ook zelf thuis wil proberen (dit is geen verkoop-blog). Want dat is een van die heerlijke dingen van bezig gaan in de studio; er kan op creatief gebied van alles.

Heel erg inspirerend vind ik ook de site van Ann Wood (AnnWood Handmade) die ik kort geleden tegenkwam. Zij maakt hele leuke dingen en ik werd hier helemaal vrolijk van. Voor wie de site niet kent; deze is echt een bezoekje waard.

groetjes, gezondheid en creativiteit,


Hanneke

Het soort maaksels wat ik wil blijven posten zijn zoals de volgende;


Ik ben al lang geïnteresseerd in vleugels.

Een tijd geleden zocht ik online naar hoe de gaura (een plant met prachtige bloemetjes) goed is te verzorgen. De bloemetjes werden omschreven als lijkend op vlindertjes of elfjes (weet het niet meer heel precies). En inderdaad, als de wind met de bloempjes speelt, lijken ze ook echt te ‘dansen’. Dus wilde ik gaura-elfjes maken.
De gaura-elfjes bestaan uit een stukje bloembinddraad, met daarop een lijfje van naaldvilt, een beschilderde houten kraal, een klein kraaltje en wat meeldraden voor zijden bloemen. De vleugeltjes zijn van vilt. (de volgende 2 afbeeldingen laten zien hoe ze zijn gemaakt)


Vleugeltjes gemaakt van esdoornzaden. Van de (droge) zaden knipte ik het bolletje en plakte de rest met lijm op de rug van het lijfje.

Een ander experiment gaat over doorzichtige vleugeltjes. Ze zijn gemaakt van metaaldraad met daaromheen garen in festonsteek. Binnen dit frame zijn weer wat draden geregen. Bij het elfje links heb ik de vleugeltjes ingesmeerd met vernis, maar dat pakte niet helemaal uit zoals ik hoopte. Het maakte de vleugeltjes wel steviger, maar de vernis vulde niet blijvend de ruimtes tussen de draden. Daar denk ik nog verder over na, of misschien laat ik het ook zo.

De meest recente vleugels horen bij vlinders die ik wil gebruiken voor een project. Hier wilde ik de vleugels dunner hebben dan van vilt en een niet goed werkende lijm hielp mee met een oplossing.

Hier zijn de vleugeltjes eerst getekend op papier, daarna op dun katoen overgetrokken en vervolgens geborduurd. Eenmaal uit de borduurring, heb ik ze ingekleurd met acrylverf en water (vandaar het doorloop-effect), gedroogd en ingesmeerd met transparante lijm. Die lijm was een heel goedkope en plakt niet erg goed, maar blijkt voldoende om de stof na het drogen voldoende stevigheid te bieden. Zo blijven de vleugeltjes stevig en gaan ze niet rafelen. Ik denk dat ik binnenkort zo ook vleugels voor draakjes ga maken (maar dan in een andere vorm 🙂 ).

Uit de stof geknipt en voorzien van voelsprieten (meeldraden voor zijden bloemen) ziet de vlinder er zo uit (linksboven).
Maar zou dit proces niet ook mogelijk zijn zonder het borduren, want daar gaat toch de meeste tijd inzitten? Bij de vlinder rechtsonder zijn de lijnen niet geborduurd, maar van te voren en na afloop getekend met potlood. Van dichtbij vind ik de geborduurde lijnen toch mooier en ook blijven de vleugels iets steviger. Voor wie zelf wil experimenteren, volgt hier de schets voor de vlinder;


veel plezier 🙂

12 thoughts on “verandering en vleugeltjes

  1. Heel fijn om je nog eens te lezen, ook te lezen hoe creatief en inspiratierijk je bezig bent. Jouw idee lijkt me heerlijk. Als je niet zo ver weg woonde, zou ik je nieuw ingerichte studio met veel plezier geregeld een bezoekje brengen, want ik hou van je stijl. En ook van de manier waarop je je winkeltje open zet.
    Ik ben dan ook heel blij met je nieuwe blogplannen, dat is ook voor ons meegenieten.
    Heel veel succes Hanneke. En wie weet waag ik me er ook wel eens aan.

    • Dank je wel Omabaard. Er zou verse koffie voor je klaarstaan. En naast dat ik dingen te koop aanbied in de studio, vind ik het ook gewoon leuk als mensen zin krijgen om ook bezig te gaan. Een klein beetje dromerig, alsof de dingen waar ik als kind al zo van kon genieten, toch misschien net wel zouden kunnen 🙂 . lieve groetjes, Hanneke

  2. Ha Hanneke, wat fijn om weer even wat van je te horen, en te zien. En te merken dat een creatieve geest zich niet laat beperken door wat er in de wereld gebeurt, maar er juist een uitdaging in vindt iets nieuws te beginnen. Spannend, een eigen studio aan huis, en ja, net als omabaard: zou ik in de buurt wonen, kwam ik zo graag eens binnen! Mijn handen kunnen helaas het fijne werk wat jij doet niet meer aan, maar ik geniet evengoed mee hier. Heb het fijn Hanneke! Liefs

    • Anuscka, ook voor jou zou ik gelijk een kop koffie zetten, gezellig. Dank je wel voor het meegenieten. Ja, het is een spannende, maar ook leuke stap en zo heerlijk dat het kan. Zo’n werktafel alleen al, waarop alles gewoon kan blijven liggen 🙂 . Maar ook vind ik het naar voor je om dit over je handen te lezen en fijn dat je dat toch deelt. Veel van wat ik maak is idd nogal pietepeuterig. lieve groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s