knutsel-, of quiltstandaard

Deze week toch weer een maaksels blog. Gek genoeg juist omdat er zoveel anders te doen is. Dat komt omdat ik ook graag af en toe lapjesdekens maak.
Voor mij zijn ze zowel een warme bruikbare deken, als een manier om te ‘schilderen’ met textiel. Het leuke is dat textiel weer een heel ander materiaal is om mee bezig te gaan dan verf, dus ook andere mogelijkheden biedt. Zelf heb ik bv de neiging om heel klein te tekenen en schilderen, maar met lapjes ga ik bijna vanzelf groter bezig. De nadruk ligt op kleur en gevoel voor mij, minder op herkenbare afbeelding.
Maar ja, het is wel fijn om aan de keukentafel bezig te zijn. Als de tijd beperkt is, betekent dat een steeds tevoorschijn halen en weer opbergen van de spullen. Daarnaast wil ik ze ook graag kunnen blijven zien. Zo’n deken begint dan wel met een idee, maar het eindresultaat kan vaak heel anders uitpakken. Dat dat kan vind ik heerlijk. Ik wil ze dus graag kunnen blijven zien om er ook in gedachten mee bezig te kunnen.
Vandaar dat ik onlangs wakker werd met het idee van een quiltstandaard. Eentje waarop de meeste spullen netjes weggeruimd en toch in het zicht kunnen staan. Dat idee wil ik nu delen. Niet omdat ik denk dat iedereen zoiets zou willen (maken), maar misschien zit je zelf ook net te denken aan een oplossing voor iets en zit hier een bruikbaar onderdeel bij?

This week I want to share a ‘thing’ I made to organise some patchwork materials. I love to work on a patchwork blanket. To me it is as painting with fabric, and the results are useful too 🙂 . To be able to have the materials at hand when I find some time, I made this standard. Easy to put my fabric and most of my tools on when I want to have the kitchen table free, but still easy to have them at hand when needed.
Maybe this ‘thing’ is an idea you can use? That’s why I wanted to share it.

fijne week … have a lovely week,
Hanneke

Wil je het (niet erg professionele) maken zien? …. If you’d like to see the not very professional process …

Eerst wat oude spullen verzamelt in de garage die wel bruikbaar leken bij het idee. Een boomtak, een oud kistje, een latje, wat oude gebruikte wieltjes en een dun plankje.

I started with collecting some materials in the garage. Like an old wooden box, some used little wheels, a stick, …

De tak werd ondersteboven in het kistje gelijmd en vastgeschroefd. Onderop het kistje kwamen de oude wieltjes.

After I screwed the wheels on the bottom of the box, I glued and screwed the stick inside of the box.

Om de stok op z’n plaats te houden, maakte ik een passend deksel met een gat op de bovenkant van het kistje vast. Voor de zekerheid zette ik deze ook nog met een hoekijzer vast.

On top of the box, I nailed and glued a piece of thin wood with a hole in it.

Het plankje verzaagde ik tot stukken die als een soort T op de bovenkant van de stok werden gelijmd en geschroefd. Het haakje is volgens mij zo’n lus uit een stalenboek.

On top of the stick I added a T-shaped structure and a hook.

Tegen de achterkant van het kistje kwam nog een plankje wat als opstaand randje mag dienen voor de lineaal. En nog maar eens een hoekijzer 🙂 . Eigenlijk is-ie, op een lik verf na, nu al af.
At the back of the box I added a piece of wood to prevent the ruler from falling of the box. The only thing it still needs is a lick of paint.

Met verf en in gebruik. Ik haakte er zo’n gaatjes-zakje bij voor kleine stukjes die over zijn. Zo eentje als je vroeger voor kaatsenballen gebruikte. (Op de achtergrond een stukje van de pottenbakkerswerkplek 🙂 ).

This is how the finished standard with fabric and tools looks now. I’m happy with it 🙂 .

29 thoughts on “knutsel-, of quiltstandaard

  1. Dit is een stuk leuker dan een lading lapjes op een hoop. Ook zo fijn dat alles op 1 plek klaarstaat. Zal mijn man eens lief aankijken :-). Bedankt voor het delen!

    • Dankjewel Jet, blij dat je er misschien iets mee kunt. Désirée komt ook met een goed idee om bv een dressboy te gebruiken. Die lapjes op een hoop wilde ik ook voorkomen. Wel fijn voor de katten natuurlijk 🙂 , maar minder uitnodigend om verder te gaan. groetjes, Hanneke

  2. Wat handig en creatief in elkaar geknutseld! Ik kan me voorstellen dat je inderdaad af en toe naar wat je aan het maken bent, wilt kijken. Zo groeit het idee. Dus dit is een mooie oplossing! Mijn voddenkleed-weefraam staat in de kamer tegen een kast – niet superhandig, maar hier ontbreekt nu eenmaal opbergruimte. Maar ik vind het fijn dat ik het kleed kan zien als ik er niet aan werk. Zo zit er nu ‘ineens’ wat groen in het blauwe kleed. Ik miste iets, al kijkend… 😉 Ik ga dit idee onthouden, voor wellicht toekomstige projecten

    • Dank je wel Anuschka (ook voor die like op de reactie bij omabaard, erg fijn). Dat is het precies. Door dat overzicht blijf je fine-tunen (weet even geen goed NL woord); even een stap achteruit, laten sudderen, wat anders doen, toevoegen, weglaten. Een heerlijk proces. Ruimte hebben is heel handig (dat hebben we, zeker nu ook onze jongste aan het uithuizen is), maar de keuken blijft toch een fijne plek om bezig te zijn. Ik kijk ook uit naar je nieuwste kleed. groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s