lieveheersbeestjes breien

gebreide lieveheersbeestjes — knitted ladybugs
Zondagochtend hadden manlief en ik een geanimeerd gesprek over lieveheersbeestjes. Van de correcte engelstalige benaming (ladybird en ladybug mag allebei, kwamen we achter) tot het invoeren van de beestjes in tuinen om bladluizen onder controle te houden (doen we niet). Natuurlijk ook met het bespreken van een enkel individu die we Henri noemden. ‘Onze’ Henri werd al vlug een karaktertje om rekening mee te houden.
Vandaar dat ik even later zin kreeg in het breien van een lieveheersbeestje. Mocht je ze ook willen maken ….
If you’d like to knit one yourself …

Het lijkt vrij ingewikkeld, maar dat valt best mee. Het beestje is vrij vlot gemaakt. Op het plaatje zijn verschillende fases van het maken te zien (vlnr). Klik er op als je het groter in beeld wil krijgen.
It looks more complicated than it is. The picture shows the process of making the ladybug. You can click on it to enlarge.
Nodig heb je … You’ll need;
-breipennen — knitting needles
-dikke naald en schaar — thick needle and a pair of scissors
-rode en zwarte breiwol — red and black yarn
-plukje wol en stukje karton om het te vullen — some wool and a tiny piece of cardboard as filling
-2 witte kraaltjes — 2 white beads
-zwart garen en dunne naald — black thread and small needle
Brei het lapje als volgt;
Hieronder volgt het patroon. Het beestje is gebreid door steeds een pen recht en een pen averechts af te wisselen. De eerste pen is gebreid in averecht. Iedere eerste steek van de pen wordt gewoon gebreid. Iedere nieuwe regel staat voor een nieuwe te breien pen. Nummers staan voor de hoeveelheid steken die gewoon gebreid kunnen worden op de pen.
B betekent dat deze pen gewoon gebreid kan worden.
S betekent: 2 steken samenbreien
V betekent: brei 2 steken vanuit 1 steek (klik hier voor een voorbeeld).
A betekent: breien en tegelijk afkanten.
This is how to knit the ladybug;
Underneath I wrote some kind of a schedule. In which each new line stands for a new row. Knit the first row pearl, the second stocking stitch, the third pearl again, … and so on. A number stands for the amount of plain stitches to knit.
B stands for: a normal row
S stands for: knit 2 stitches together
V stands for: knit 2 stitches from one (click here for an example)
A stands for: casting off
6 steken opzetten met zwarte wol—cast on 6 stitches with the black wool
B
V – 4 – V
B  (4 keer/times)
S – 4 – S
S – 2 – S
B (3 keer/times)      Ga daarna verder met de rode wol. Continue from here with the red yarn.
V – 2 – V
V – 4 – V
V – 6 – V
3 – V – 2 – V – 3
B (tweemaal/twice)
3 – S – 2 – S – 3
S – 6 – S
S – 4 – S
A
Knip een rondje van het karton net iets kleiner dan het zwarte stukje.
Cut a circle from the cardboard that is just slightly smaller than the black knitted part.
Vouw het lapje dubbel. Naai de twee helften op elkaar met het kartonnen rondje direct op het zwart (voor een platte onderkant) en vul erboven op met de vulwol. Het kleine uitstekende stukje zwart wordt het kopje. Rijg daar de draad door om het op een kopje te doen lijken. Rijg met de draad ook een paar maal van zijkant naar zijkant tussen het karton en de vulwol (om het karton op z’n plaats te houden. Dit is wel even een gepriegel.
Fold the knitted piece. Sew the two halves together with the cardboard circle directly on the black part (for a flat bottom side) and put the filling material on top of the cardboard. The small ‘extra’ black part in front will become the head, shape this a bit extra with the black yarn. Take the black yarn a couple of times through the animal from side to side (directly over the cardboard, but underneath the filling material) to keep the cardboard in place. This is not the easiest part, I know.
Voeg met de zwarte breiwol een lijn over de rug, stippen en voelsprieten toe.
Embroider with the black yarn a line on the back, some dots and 2 antennas.
Naai de witte oogjes op het kopje en het lieveheersbeestje is klaar.
Sew the white beads on top of the head. The ladybug is now finished.
Als iets niet duidelijk is, vraag er gerust naar. Uitleggen is nog iets wat ik aan het leren ben.
If anything isn’t clear, please don’t hesitate to ask. I’m still learning how to write tutorials.
Veel plezier … Have fun,
Hanneke

8 thoughts on “lieveheersbeestjes breien

  1. Ach, wat een lieve lieveheersbeestjes! Hier heet het een Mariehøne. Vorig jaar hadden we er heel veel in de tuin; of we ook veel luis hadden weet ik niet. Ze zijn vanzelf komen aanvliegen… Ik denk dat deze beestjes breien voor mijn handen te ‘pietepeuterig’ werk is, dat lukt me niet meer. Ooit maakte ik zelf kralenkettingen, maar dat lukt ook niet meer. Vandaar het weven… dat is wat grover en groter, en dat lukt prima. Maar ik vind jouw beestjes allerliefst!

    • Die beestjes roepen gewoon een positief gevoel op. Leuk om de Deense naam te leren. Ik denk haast dat het ‘Marie’ dezelfde oorsprong heeft als wat ik ergens vond over het engels ‘lady’, nl dat dat voor Maria zou staan. Hier zie ik er niet veel (wel bladluizen). Het is idd een priegelwerkje, en dan zijn ze nog niet eens op ware grootte 🙂 . (Mag ik vragen wat je met je handen hebt, of is dat te brutaal?) groetjes, Hanneke

      • Ik denk dat je inderdaad gelijk hebt voor wat betreft Marie/Maria en lady. Ik heb alle verschijnselen van duimbasisartrose (ik ben er nog niet mee naar een arts geweest, dus het is nog niet ‘wetenschappelijk bewezen’ 😉), maar het vastpakken en vasthouden van kleine dingetjes tussen duim en wijsvinger is erg pijnlijk…

        • Grappig toch hoe dat werkt met talen. Dank je ook voor je antwoord. Geen prettig werkende duimen vind ik oprecht rot voor je. Beetje vroeg, maar ik wens je alvast een goed weekend, Hanneke

    • Hoi Nicole, wat leuk dat je reageert. Ik vind het altijd leuk om van die kleine breidingetjes te maken, met breien kan best een hoop. Voor grote dingen breien mis ik nog een beetje geduld 🙂 . groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s