driehoekjes breien

dsc_5272

Vierkantjes en driehoekjes breien is niets nieuws. Er zijn hele mooie voorbeelden van te vinden. Sinds ik een tijdje geleden  de luie langpootkat van ongesponnen wol poste, bleef ik in gedachten wat spelen met de vorm van de oren. En met een verzameling restjes in zeekleuren uit de wolmand, ben ik ermee aan de slag gegaan. Met als resultaat een lap die ik op een kussenhoes vastmaakte. Geduld voor een trui heb ik nog steeds niet 🙂 .

Mocht je ook zoiets willen proberen en willen lezen hoe dat te doen (is leuk hoor 🙂 ) …

De driehoekjes zijn gebreid in 1 pen recht, 1 pen averechts, enz … . Met bij alle lapjes de rechte kant voor.

Voor het eerste driehoekje zette ik 15 steken op. Pen 1 breide ik averechts. Bij pen 2 t/m 15 breide ik telkens de eerste 2 steken samen. En dan is het lapje al af.

steken-opnemen

Op de zijkant van het lapje nam ik 15 ‘steken’ op en breide daar vervolgens een pen van 15 steken van. Dat opnemen gaat niet echt eenvoudig, maar gaandeweg krijg je de slag te pakken.

Deze eerste pen breide ik recht als recht voor was bij het eerdere lapje, en averechts wanneer averechts voor was bij het eerdere lapje. Dat betekent; van voor naar achteren insteken voor een steek ‘recht’, van achter naar voor insteken voor een steek ‘averecht’).

Wanneer je zo een lap gaat breien van meerdere driehoekjes aan elkaar, kom je ook bij punten waar een nieuw driehoekje tussen 2 anderen ingebreid moet worden. Die lapjes heb ik opgezet alsof ze aan 1 enkel lapje vast zouden komen. Daarna heb ik telkens zowel bij de eerste steek, als bij de laatste van de pen (aan de kant waar het dat andere lapje raakt) een lusje van dat andere lapje meegenomen. Misschien dat de plaatjes het iets duidelijker weergeven.

driehoekje-opzetten

Het opnemen van de 15 steken. Plus een lusje van de aangrenzende lapjes die later samengebreid worden met de eerste steek.

driehoekje-breien

De eerste pen is nu gebreid. Er is alvast een lusje van het lapje ernaast op de pen gezet. In plaats van de eerste 2 steken samenbreien, worden er dus eigenlijk 3 samengebreid. Op de foto is er voor die eerste steek alvast ingestoken.

driehoekje-sluiten

Zo wordt het lapje dus aan 2 kanten vastgebreid.

6-gebreide-driehoekjes

Om uiteindelijk met een rechthoekige lap te eindigen, heb ik aan 2 kanten van de lap halve driehoekjes als eind en begin gebreid. Ook hierbij zette ik 15 steken op en breide de eerste pen normaal. Alleen breide ik dan niet alleen de eerste 2 steken van iedere pen samen, maar ook telkens de laatste 2 steken van iedere pen.

eind-driehoekje

De onderste uit deze rij is zo’n ‘half’ driehoekje (ik geloof niet dat dat een wiskundige term is, maar okay … 🙂 ). De breinaald heb ik er voor de foto op gelegd zodat het lapje niet om zou krullen.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Maar vooral natuurlijk dat je zin krijgt iets te gaan breien.

veel plezier,

Hanneke

 

 

Advertentie

8 thoughts on “driehoekjes breien

  1. Mij krijg je niet aan het breien, hoor Hanneke. Eg nie! Heb je dit gebreid tijdens de verhuizing?
    Het kussen kleurt heel mooi bij de stoel. Goed gedaan!
    Lieve groetjes uit koud Enkhuizen!

    • Hihi. Breien moet je liggen, of niet. Ja, dit is gebreid in de tijd dat het huis er steeds zo keurig uit moest zien. Dan heb je soms geen rust meer en is het fijn om met iets in je handen bezig te kunnen zijn. warme groetjes uit Te Horo, Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s