Altijd heerlijk, een kat die ergens op een favoriet plekje ligt, zit of gewoon aanwezig is. Nu we al een tijdje geen kat kunnen hebben, mis ik dat toch.
Zelf maken vervangt nooit een echte, maar is wel leuk om te doen. Mooi project om verder te gaan met de ongesponnen wol. Maar kan natuurlijk ook met gewone wol uit de winkel. De kat is eenvoudig te maken en kan op allerlei wijze aangepast en eigen gemaakt worden. Wil je weten hoe deze gemaakt is …
Breien met ongesponnen, gekaarde wol is lastiger dan met een bol wol. Even oefenen is wel prettig. Wat voor mij het fijnste werkt, merkte ik al doende, is van te voren al een wat langere streng uit de hoeveelheid wol halen en deze per steek eventueel wat dunner of dikker te maken. Wanneer de streng ‘breekt’ maak ik het uiteinde wat dunner en leg er het dunnere eerste deel van een nieuwe streng overheen. (de afbeeldingen komen iets groter in beeld zodra je er op klikt)
Het opzetten van de steken lukte wel met de ongesponnen wol, maar dan legde ik een lusje van een enkele draad over de dubbele breipennen. Bij de meeste onderdelen heb ik het opzetten eenvoudiger gedaan door daar wel een stuk gesponnen draad voor te gebruiken.
voor deze kat gebruikte ik;
- dikke breipennen ( nr 10)
- net iets over 200 gram gekaarde wol (dit is zowel voor het breien als voor de vulling)
- plukje zwarte wol, bolletje wolkleurig draad om onderdelen dicht te naaien, dikke naald en schaar
De onderdelen zijn vrij eenvoudig in 1 pen recht en 1 pen averecht gebreid. De eerste pen is averechts gebreid. Van iedere pen heb ik de eerste steek niet gebreid (ongebreid van de ene pen op de andere over laten gaan) voor een mooi zijkant effect.
De basis onderdelen zijn eenvoudig. Voor het lijf is een lap nodig van 24 steken die 31 pennen gebreid wordt.
Voor de poten en staart zette ik 6 steken op. De poten breide ik 31 pennen, de staart 41.
De basis van de kop bestaat uit een lap van 14 steken die 38 pennen is gebreid.
Het snuitje krijgt 3 aangebreide onderdelen. Op het lapje wat de kop gaat worden, heb ik de middelste 6 steken ( op 4 pennen boven de onderkant) van het lapje weer op een pen gezet (zie afbeelding hierboven). Deze 6 steken heb ik vervolgens 7 pennen gebreid en steek voor steek met naald en draad iets hoger op het koplapje vast gezet. Dit net iets bollend en ronder vastgezet zodat het op een snuitje lijkt. Vervolgens licht gevuld en de zijkanten dicht genaaid.
Door de zijkanten van het koplapje heb ik een (katoenen) draad gehaald (zie afbeelding) en deze aangetrokken. Vervolgens de kop gevuldt en de onderkant recht dichtgemaakt.
Voor de oren heb ik bovenop de kop op dezelfde manier als de opzet van het snuitje, aan beide kanten 6 steken opgenomen en deze tot oren gebreid. Met de averechtse kant naar voren. Eerste pen 6 steken breien. Bij iedere volgende pen heb ik de eerste twee steken samengebreid zodat er een driehoek ontstond.
Voor- en achterkant van het lijfstuk heb ik dicht en rond gemaakt zoals de zijkanten van de kop (de eerste getekende afbeelding). Vervolgens gevuld en dichtgemaakt. De poten en staart hetzelfde, alleen zijn deze niet gevuld. En daarna aan elkaar genaaid (zie afbeelding).
Voor ik de ogen van de plukjes zwarte wol erop zette, heb ik eerst gekeken waar ik ze wilde hebben (zie afbeelding). De plaats van de ogen geeft al een uitdrukking weer. Leuk om mee te spelen en het beest een beetje een eigen karakter te geven.
veel plezier 🙂
Wat is die leuk zeg! Zou ik graag maken; ik geef het patroon ook door aan mijn zus, een verwoede breister.
Leuk 🙂 . Sinds het beest af is, hangt het ook in heerlijke luie houdingen over de bank. Ik hoop dat je zus ‘m ook leuk vindt. groetjes, Hanneke
Owww wat een schatje. Een leuk alternatief voor een kat, maar net als jij, heb toch liever (2) echte katten. Ondanks je goede uitleg, waag ik me niet aan het breien. Da ’s niet mijn ding!
Geniet van je poezenbeest en maak er een fijn weekend van. Lieve groetjes uit grijs en grauw Enkhuizen.
🙂 Ik vind ‘m zelf ook leuk, zo lekker vormbaar. Maar een echte kat is onvervangbaar. Hopelijk vindt men ooit een cure voor de allergie, daar zouden heel wat mensen blij van worden. Ik geniet nu ook gewoon van de katten van anderen 🙂 , zoals de foto’s van die van jou die af en toe op je blog verschijnen. Het blijven gewoon prachtbeesten. lieve groetjes, Hanneke
Pingback: driehoekjes breien – afwaswater