paaskip met kuikentjes van naaldvilt

paaskip met kuikentjes

Niet heel lang meer, dan is het Pasen. In de winkel is voldoende paaschocolade te vinden, daar hoef je niet echt naar te zoeken. Nu valt Pasen in Nieuw Zeeland in de herfst en bij Pasen denk ik toch gelijk aan voorjaar, maar een paashoekje ergens op een tafel vind ik wel leuk.

Fjaal en Aggie

Fjalar en Aggie

Ook een mooie reden om een kip van vilt te maken. Ik ben nu eenmaal gek op m’n kipsels. Wel als vegetarier natuurlijk. De eitjes in het grotere mandje zijn van onze rescue dames Fjalar en Agatha (meestal Aggie genoemd 🙂 ).

Fjaal bij de pompoen

Fjalar bij de pompoenplant

Aggies vleugels waren in het begin vrij kaal. Daardoor (denk ik) fladdert ze vanaf haar eerste dag bij ons niet ’s avonds op de stok, maar slaapt in een strooien nestje er onder. Daar legt ze ook haar eieren.

Aggies ei

Nu zijn er heel veel beschrijvingen over hoe paaskippen te maken te vinden, maar mocht je willen lezen hoe deze gemaakt is …

De plaatjes laten al grotendeels de werkwijze zien. Wanneer je er op klikt, komen ze groter in beeld.

nestje stro 1

Voor het nestje heb ik stro genomen, dit met de hand tot tot een streng gevormd en omwikkeld met katoenen draad.

nestje stro 2

Deze streng heb ik met steekjes van dezelfde katoen tot een ruw mandje/nestje gevormd.

nestje stro 3

nestje stro 4

Bij de bodem heb ik de ruwe steken aan de binnenkant gemaakt. Bij de rand van het nestje was het eenvoudiger ze aan de buitenkant te maken.

nestje stro 5

Langs de bovenkant zijn wat extra rommelige strootjes bevestigd en erin ligt ook wat stro.

nestje stro 6

De kip en de kuikentjes zijn gemaakt van naaldvilt met stukjes vilt en kraaltjes. (Naaldvilten is een techniek waarbij je met een speciale naaldviltnaald herhaaldelijk in wol prikt zodat deze in elkaar klit. Op deze wijze kun je als het ware boetseren met wol).

kippen naaldvilt

De kip is gevormd uit een pluk gekaarde witte wol (eerste pluk linksboven). Deze werd vervolgens met de naaldviltnaald gevormd tot een kipvorm (plukken 2 en 3). Over de witte kip kwam een laagje gekleurde bruine wol, 2 kraaltjes voor de oogjes en vilt voor snavel, kam en lellen.

kuikentjes

De kuikentjes zijn gevormd uit een plukje gele wol (van links naar rechts op de afbeelding) en voorzien van twee zwarte kraaltjes als oogjes en een mini bruin vilten driehoekje voor het snaveltje.

2 thoughts on “paaskip met kuikentjes van naaldvilt

  1. Je hebt er veel werk van gemaakt Hanneke en het resultaat mag er zijn!
    Raar dat Pasen in de herfst valt, maar het is natuurlijk net zo raar dat het bij ons in het voorjaar is! 🙂
    Fijne week en grtjs uit fris en fruitig Enkhuizen!

    • Hoi, Marjolein. Je hebt helemaal gelijk; voorjaar en het eigenlijke Pasen staan natuurlijk los van elkaar. Voor mijn gevoel horen ze echter zo bij elkaar. Veel dingen zijn hier hetzelfde, maar de seizoenen zijn oa hier precies het tegenovergestelde als in NL. Grappig, door wat je schrijft, realiseer ik me toch hoe diep sommige gewoontes zitten 🙂 .Dank je ook daarvoor, lieve groetjes uit NZ, Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s