zeehondje van naaldvilt

zeehondjes aan het strand

Wollen mini zeehondjes aan het strand.

Mocht je zelf een zeehondje willen naaldvilten en het leuk vinden om eerst eens te kijken hoe, volgt hieronder de werkwijze die ik heb toegepast.

Nodig;

grijze, zwarte en een mini beetje witte wol,

naaltvildnaald,

een ondergrond om op te vilten (ik gebruik daar een katoenen kussen voor),

spelden, papier, lineaal, potlood en een naald met een stukje donker garen

De beschrijving ziet er best langdradig uit, maar vertelt eigenlijk niet meer dan wat op de plaatjes zichtbaar is. Die afbeeldingen kun je groter in beeld krijgen door op de afbeelding te klikken.

Naaldvilten is een techniek waarbij je met een heel scherpe speciale naaldviltnaald herhaaldelijk in wol steekt zodat deze samenklit. Op deze manier kun je vilt maken. Zowel plat als andere vormen. Een beetje als bij boetseren.

mallen zeehond

Voor het zeehondje ben ik begonnen met papieren mallen voor de voor- en achterflippers (zie het plaatje hierboven).

zeehond flippers

(1) De mal voor de voorflippers (eerst nog aan elkaar) heb ik op een ondergrond gelegd en er spelden omheen gestoken. (2) Het papier heb ik tussen de spelden weggehaald en de ruimte opgevuld met grijze wol. (3) In de wol heb ik met de naaldviltnaald net zovaak geprikt tot deze plat werd. Ondertussen wel de vorm van de flippers blijven aanhouden. Op de plek waar ze later van elkaar gescheiden worden heb ik niet geprobeerd te prikken. (4) Heel voorzichtig de flippers loshalen van de ondergrond. (5) Ook de achterzijde van de flippers nog even iets genaaldvilt en vervolgens (6) de randen. (7) Als laatste de flippers in het midden loshalen (voorzichtig uit elkaar trekken; de wol zal wat losser zijn op die plek en dat is prettig om de flippers later mee aan het zeehondje te hechten) zodat twee gelijke voorflippers ontstaan.

zeehond flippers-pootjes

Bij de achterflippers ben ik min of meer hetzelfde te werk gegaan. Alleen blijven deze aan elkaar. Ook heb ik de binnenranden iets geschubt gevilt (laatste voorbeeldje).

zeehond vorm

 De achterflippers heb ik in een dot grijze wol vastgeprikt met de naald. Vervolgens ben ik telkens rondom in de wol blijven prikken tot de zeehondenvorm tevoorschijn kwam (ongeveer 10 cm lang).

zeehond 016

Op de zeehondenvorm heb ik los de voorflippers gevilt. Om die aanhechting heb ik opnieuw een plukje grijze wol gewikkeld en dit met de naaldviltnaald tot een geheel gevilt. Een plukje zwart heb ik op de plaats van de ogen vastgezet. Dan nog een plukje zwart voor het neusje en twee dunne plukjes zwarte wol voor de lijnen van de mond. Ook heb ik opzij van de kop, net onder de ogen, aan beide zijden een plukje wol gevilt voor een wang.

zeehonden naaldvilt

Als laatste afwerking heb ik vrij los nog wat grijze wol op het lijf vastgezet om ze iets boller te maken. De oogjes heb ik van een miniplukje witte wol te voorzien om de lichtweerkaatsing na te bootsen en opzij van het neusje heb ik een tweetal korte stukjes naaigaren toegevoegd als snorharen.

aan zee

En dan natuurlijk even met ze naar het strand 🙂

Veel plezier 🙂

2 thoughts on “zeehondje van naaldvilt

  1. LIKE!
    Ze zijn prachtig Hanneke en wat een goed idee om ze mee te nemen naar het strand. En daar de foto te maken, geweldig!
    Ik zal niet proberen om ze na te maken ondanks de precieze beschrijving en tekening. Nee dat is niks voor mij, geen geduld!
    grtjs 🙂

  2. Dank je wel Marjolein. Gewoon fijn om te lezen dat je ze mooi vindt. Ja, ze mee nemen naar het strand was heerlijk. (Het is eigenlijk altijd wel fijn om daar te zijn 🙂 ). groetjes en fijne week, Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s