elfjes van naaldvilt

lavendelelfje 1

Heel vroeg in het voorjaar zijn de elfjes al druk bezig de lavendel te verzorgen.

grotere vleugels

Mocht je ook zo’n elfje willen maken, de beschrijving volgt hieronder.

Nodig; stukjes pijperager, verschillende plukjes wol, een naaltvildnaald en iets om op te naaldvilten (ik heb een katoenen kussen gebruikt hiervoor) en een paar stukjes breiwol.

Wanneer je op de foto’s klikt, komen ze groter in beeld. Deze elfjes zijn vrij klein en het maken ervan best een priegelwerk :-). De kleine vleugeltjes zijn na afloop zo’n 3 cm lang, de grotere vleugeltjes ongeveer 6 bij 8 cm.

Het elfje is ongeveer gemaakt als de kabouterkinderen (wanneer je op de link klikt, zie je hoe deze gemaakt zijn).

Voor de kleine vleugeltjes heb ik 2 stukjes breiwol van ongeveer 6,5 cm uitgeplozen. De breiwol heb ik ruwweg in de vorm van de vleugeltjes op een katoenen kussen gelegd.

lavendelelfje2

De uitgeplozen draden voor de kleine vleugeltjes heb ik bedekt met dunne plukjes blauwe wol (zie 1e vleugeltje) en vervolgens met de naaldviltnaald tot een plat vleugeltje gemaakt door telkens in de wol te prikken (zie 2e vleugeltje). De vleugeltjes worden wel wat dikker naarmate er meer lagen op komen.

lavendelelfje3

Voorzichtig heb ik de vleugeltjes van het kussen losgehaald (ze waren vast komen te zitten op de ondergrond, maar zijn er voorzichtig van los te halen) en omgedraaid. De breiwol is nu zichtbaar (zie vleugeltje 1). Daarover heb ik een nieuw plukje blauw gelegd en dit tot een plat vleugeltje geprikt met de naaldviltnaald (zie vleugeltje 2).

lavendelelfje4

Met wat andere kleuren heb ik 1 zijde van de vleugeltjes versierd tot ze voor mijn idee een beetje op vlindervleugeltjes begonnen te lijken. Een plukje blauw werd een soort “oog”, met daarin een miniplukje wit en een dun randje zwart omheen voor het effect. De lijntjes in de vleugeltjes zijn ook gemaakt van vezels zwart (uitgeplozen breiwol omdat ik nog steeds geen zwarte wol heb 🙂 ).

lavendelelfje

Je kunt ook een lijn tekenen op de ondergrond om de vorm aan te geven of vanuit je gevoel de vleugelvorm maken. Dat heb ik voor de grotere vleugels gedaan. Net wat werkt voor je.

vleugeltjes

De grotere vleugels heb ik gemaakt zonder eerst een uitgeplozen draad als frame te gebruiken. Deze heb ik dunner (de lagen wol zijn dunner) gemaakt, waardoor het van de ondergrond halen voorzichtiger moet gebeuren. De vleugels zijn doordat ze dunner zijn zowieso kwetsbaarder.

vleugeltjes 2

Nadat ik de vleugels los heb gehaald, heb ik ze op een stukje schuimrubber gelegd en nogmaals voorzichtig genaaldvilt. Dit om beide zijden van de vleugel zo plat en egaal mogelijk te maken. Ook heb ik, los van de ondergrond, de randen heel voorzichtig met de naaldviltnaald ingeprikt.

Voor de grotere vleugels heb ik iets andere kleuren en meer wit gebruikt.

 En dan vlug naar de lavendel.

lavendelelfje8

Veel plezier 🙂

6 thoughts on “elfjes van naaldvilt

  1. Dank je wel voor je lieve compliment, Marjolein. Nee, ik ben heus niet altijd even geduldig hoor 🙂 . Naaldvilten is echt leuk. Een paar jaar geleden wilde ik leren vilten en stuitte op ‘droogvilten’ of naaldvilten en was verkocht. Voor mijn gevoel combineert het kleien en met textiel bezig zijn en je kunt het op ieder moment wegleggen wanneer je wat anders gaat doen. Al heb ik me in het begin wel heel vaak geprikt aan die naald 🙂 . En wol is gewoon zulk mooi materiaal. Het heeft iets puurs. groetjes, Hanneke

  2. Dit is een reactie op je ‘kriebelmier’. Wat een prachtige tekening. Ik vind het zo jammer dat je werk door zo weinig mensen wordt gezien/bekeken. Het verdient veel meer aandacht! Toch maar ’s proberen je site zo te maken dat er meer bloggers langs komen.
    Ik kan niet ontdekken welk thema je gebruikt anders kon ik je wel een beetje helpen. Ik heb het thema Nishita, niet dat ik nou zo’n held ben met mijn blog hoor. Die is eenvoudig maar wel doelmatig.
    Nou Hanneke ik ben iig helemaal weg van je tekeningen en je naaldvilt! Groetjes 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s