Ik vind draakjes, vooral de hele kleine, leuk. Naast ze tekenen en schilderen, wilde ik er ook eens eentje van ander materiaal maken. Als basis heb ik een gebreide vorm gebruikt en die met andere technieken proberen te vormen tot een vriendelijk draakje.
Mocht je het ook willen maken, volgt hieronder de basisbeschrijving. Lijkt wat ingewikkeld, maar valt erg mee (mijn brei-uitleg-skills zijn niet echt geweldig 🙂 ). Een aantal foto’s vergroten wanneer je er op klikt.
Op de pootjes na, bestaat het draakje uit een enkel gebreid lapje. Voor de foto heb ik het op een kussen gespeld, zodat de vorm zichtbaar is. Voor dit beestje heb ik steeds de ene pen averechts gebreid en de volgende recht. Ook heb ik iedere eerste steek gewoon gebreid. Bij een aantal pennen staat niets bijzonders vermeld, die kunnen gewoon gebreid worden (bv pen 6/8, brei dan gewoon pen 6, 7 en 8). Onderaan de post staat een icoontje om de post af te drukken voor als dat prettiger werkt. Hoop dat eea een beetje duidelijk is.
4 Steken opzetten, 4 pennen breien. Pen 5 begint met 1 extra steek. Pen 6/8. Pen 9 eindigt met een extra steek. Pen 10/12. Pen 13 begint met een extra steek. Pen 14/16. Pen 17 eindigt met een extra steek. Pen 18/20. Pen 21 begint met een extra steek. Pen 22/28. Pen 29/33 krijgen elk een extra steek aan het begin en een extra steek aan het einde, er zijn nu 19 steken. Pen 34 gewoon breien. Pen 35 krijgt een extra steek aan het begin en een extra steek aan het eind. Pen 36/41. Pen 42 de eerste twee steken samenbreien en de laatste 2 steken samenbreien. Pen 43/44. Pen 45 de eerste 2 steken en de laatste 2 steken samenbreien. Pen 46/47. Pen 48 de eerste 2 steken en de laatste 2 steken samenbreien, er zijn nu 15 steken. Pen 49/50. Pen 51; 5 steken breien, 2 steken samenbreien, 1 steek normaal, 2 steken samenbreien, 5 steken normaal. Pen 52; 4 steken breien, 2 steken samenbreien, 1 steek normaal, 2 steken samenbreien, 4 steken normaal. Pen 53/60 gewoon breien (11 steken). Pen 61; extra steek aan het begin en aan het eind. Pen 62; extra steek aan het begin, dan 4 steken gewoon, 2 steken samenbreien, 1 steek gewoon, 2 steken samenbreien, 4 steken gewoon en dan een extra steek. Pen 63 als pen 62. Pen 64/67. Pen 68, eerste 2 steken samenbreien en laatste 2 steken samenbreien. Dan nog 3 pennen breien en het drakenlijfje is af. Kant niet af, maar haal de draad met een dikke naald door de steken en trek de draad aan. Zo ontstaat een rond uiteinde van de snuit.
Voor de pootjes heb ik 4 lapjes van 8 steken en 6 pennen gebreid.
Het lapje, wat het lijfje wordt in de lengte dubbel vouwen, dichtnaaien en ondertussen vullen. De naad aan de bovenkant. Het heeft dan al een beetje de vorm van het draakje. Naai de pootjes tot kokertjes, vul ze en zet ze aan het draakje vast.
Als laatste het versieren. Dit kun je natuurlijk op allerlei manieren doen. Voor deze ben ik begonnen met vilten pootjes en rugpantsers aan te brengen.
Het beestje kreeg oogjes en oortjes. Losse plukjes wol viltte ik met de naaldviltnaald op het lijfje en de pootjes. Als laatste naaide ik wat kraaltjes op het draakje.
Een lief klein vriendelijk draakje. Klaar om mee te spelen. Al zou ik het zelf, vanwege de kleine onderdelen, niet vlug aan heel jonge kinderen geven.
Veel plezier 🙂 .
Draakjes zijn geweldig! Deze ziet er heel mooi uit, en je beschrijving is duidelijk genoeg. Leuk om ook eens te proberen! Groeten, Margreet
Heerlijk dat je draakjes ook leuk vindt Margreet. En dit is echt een hele vriendelijke, nou ja, zachte 🙂 .
Blij ook dat je de beschrijving duidelijk genoeg vindt. Het breien duurt eigenlijk niet heel lang en is best een basispatroon. groetjes, Hanneke
Zo een echte crea bea nou ja crea hanneke effe een beetje rondgekeken en ziet er leuk uit en vooral duidelijke uitleg . Gr pee
Dank je wel, Pee. Het is ook altijd fijn om zo bezig te zijn. groetjes, Hanneke