eekhoorntje van naaldvilt

squirrel 058

Rosa wordt wakker van gestommel op het dak. Wanneer ze gaat kijken, zit er een eekhoorntje. Het is niet bang voor haar en komt nieuwsgierig mee naar beneden. Rosa heeft nog een paar hazelnoten liggen. Een prima ontbijt om te delen.

Mocht je ook een eekhoorn van naaldvilt willen maken, volgt hieronder de beschrijving van hoe ik deze gemaakt heb. Naaldvilten is een techniek waarbij je in wol prikt met een naaldviltnaald. Hierdoor hechten de vezels van de wol in elkaaar en kun je als het ware boetseren met wol. Zie ook de andere posts over naaldvilten onder de categorie ‘naaldvilt’.

Het eekhoorntje is gemaakt van naaldvilt om chenilledraad. Aangevuld met twee zwarte kraaltjes, twee kleine stukjes zwart draad voor de snorharen en vier kleine stukjes grijs vilt voor de pootjes (‘handjes’ en ‘voetjes’). Voor dit eekhoorntje heb ik vooral grijze wol, wat licht- en donker bruin en een klein plukje witte wol gebruikt. En een naaldviltnaald natuurlijk :-).

eekhoorn

(klik op de tekening om deze groter te zien)

Eerst heb ik drie stukjes chenilledraad geknipt van 14,5cm, 8,5cm en 7 cm lang. Vier stukjes vilt van zo’n 1,5 cm lang en 0,75 cm breed heb ik tot pootjes geknipt (zie plaatje) en aan de kortere stukjes chenilledraad bevestigd (zie plaatje). Dat ging het beste nadat ik eerst een gaatje in het vilt had gemaakt met een dikke naald. Vervolgens heb ik de kortere stukjes chenilledraad in het midden om het langere stuk draad gedraaid (zie tekening) waarvan ik eerst de uiteinden omgebogen had zodat er geen scherpe delen uitsteken. Drie centimeter hield ik aan tussen de voorkant en de voorpootjes (de kortste pootjes). Dan volgt er een ruimte van eveneens drie centimeter tussen de voor- en achterpootjes. De staart zal dan zo’n 7,5 cm zijn. Een knik in de achterpootjes maakte ik op zo’n 2,5 cm vanaf de voorkant van de tenen om de vorm van een eekhoornpootje na te bootsen.

squirrel 031

Als eerste heb ik grijze wol rond de pootjes gewikkeld en met de naaldviltnaald vastgezet. Vooral een precisie werkje rond de aanhef van de ‘handje’ en ‘voetjes’. Daarna heb ik een eerste laag wol rond het frame gewikkeld en een beetje vastgezet met de naaldviltnaald. De pootjes kunnen nu naar onderen gevouwen worden.

squirrel 034

Meer wol heb ik toegevoegd tot het geheel op een heel bol beestje begon te lijken. Door het naaldvilten zelf zal de wol samenklitten en het diertje dus dunner worden. Ook heb ik twee kleine grijze driehoekjes gemaakt (zo’n 1,5 cm hoog). Aan de onderkant heb ik voldoende losse wol laten zitten om de oortjes makkelijk op het kopje te kunnen bevestigen.

squirrel 039

Beetje bij beetje ben ik in de wol gaan prikken met de naald om de vorm van het eekhoorntje al wat tevoorschijn te laten komen.

Op de plek waar de oogjes komen, heb ik twee ronde plukjes witte wol vastgezet. Het neusje is een plukje donkerbruine wol. Over de bovenkant van het kopje, lijf en staart heb ik eerst een dun laagje donkerbruine wol gelegd, gevolgd door een dun laagje lichtbruine wol. Vervolgens prikte ik net zolang met de naaldviltnaald in de wol tot de uiteindelijke vorm van het diertje zichtbaar werd. Om de vorm van het kopje goed te krijgen, is het handig om plaatjes van eekhoorns bij de hand te hebben. (Een eenvoudige tekening staat ook iets hoger in deze post op de tekening.)

squirrel 053

Tot slot heb ik enkele vezels zwarte breiwol direct om het oog vastgezet met de naaldviltnaald en een paar snorharen van zwart borduurgaren toegevoegd.

Veel plezier :-).

2 thoughts on “eekhoorntje van naaldvilt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s