zeemeerminnen van naaldvilt

 mermaid6 002

Ik vind ze zo leuk, zeemeerminnen. Spelend met ieder vriendelijk dier in zee of duikelend door de golven. Misschien zijn ze helemaal niet bang voor haaien.

Deze zeemeerminnen zijn gemaakt van naaldvilt in combinatie met chenilledraad (pijperager), stukjes vilt en kraaltjes. Naaldvilten is een techniek waarbij je met een speciale naaldviltnaald en wol vormen kunt maken. Het lijkt wel een beetje op boetseren. Met de naald steek je herhaaldelijk in het werkstuk waardoor de wol samenklit en een vorm onstaat. Maar pas op, deze naald is heel scherp en je prikt jezelf gemakkelijk.

Mocht je eens een zeemeermin van naaldvilt willen maken, maar niet direct weten hoe, dan kun je de onderstaande beschrijving voor een kleine zeemeermin gebruiken. Voor deze zeemeerminnen heb je nodig;

chenille draad

(gekleurde) wol

naaldviltnaald

stukjes vilt en materiaal voor eventuele versieringen

draadfiguurtje1

Knip twee stukjes chenille draad van 9,5 cm. Buig 1 stukje in het midden om en buig ook de uiteinden om, dit worden de handjes. Buig het midden omhoog zodat je twee armpjes van ongeveer 2,5 cm hebt. Draai het middenstuk in elkaar, dit wordt later het nekje.

Voor de staart neem je een rechthoekig stukje vilt van ruim 4,5 cm bij 3 cm. Vouw dit lapje in de lengte en knip het in de vorm van een staart (zie afbeelding 4 en 5 hierboven).

draadfiguurtje2

Prik met een dikke naald een gaatje bovenin het vilten staartje en steek het tweede stukje chenille draad hier in. Buig het draad om en draai het iets zodat het staartje vast zit. Buig de andere kant van de chenilledraad bij ongeveer 3,8 cm om het nekje en buig het uiteinde om naar beneden. Draai het uiteinde om het lijfje zodat dit vast zit. (zie afbeeldingen 1 en 2 hierboven)

mermaids2

Wanneer het chenille frame in elkaar zit, kun je beginnen met de armpjes en handjes te omwikkelen met wol en dit met wat prikjes van de naald vast te zetten.

mermaids 3

Wikkel heel losjes wat wol om het lijfje en zet dit met een paar steekjes vast. Bedek ook de aanhechting van de staart met wol. Vorm vervolgens van een plukje wol het nekje. Zet daar met wat steekjes een nieuw plukje voor het hoofdje op vast.

hoofdje

Maak eerst de vorm van het hoofdje van ongeveer 1,7 cm hoog (alle maten zijn ongeveer). Steek met de naald twee kleine plukjes voor de ogen halverwege vast. Neem een heel klein plukje wol en vorm hiervan het neusje, wat je net onder de oogjes vastzet. Halverwege neus en kin doet een klein plukje roze of rode wol dienst als mondje. Als je wil, kun je ook met een paar heel kleine dotjes roze wol de wangetjes kleur geven.

mermaids4

Voor het lijfje heb ik meerdere plukken blauwe en groene wol wat uit elkaar geplozen en losjes om het lijfje gewikkeld. Ik heb de neiging snel teveel wol te pakken, maar voor het vastgezet wordt kan er eenvoudig altijd wat weggehaald worden. Andere kleuren kunnen ook prima. Als ik denk hoe prachtig sommige vissen gekleurd zijn, zal dat zeker ook voor zeemeerminnen opgaan.

mermaid2015 010

Met de naald prik je in het lijfje totdat de zeemeermin vorm ontstaat. Leg dan de zeemeermin op een ondergrond (ik gebruik daar een katoenen kussen voor, want bij dunne onderdelen steek je door het werkstuk heen) en steek de losse wol op de staart vast. Het staartje komt daarbij wel een beetje vast te zitten aan het kussen, maar je kunt het geheel er weer voorzichtig van loshalen (er  zijn ondergronden te koop zijn die niet hechten aan de wol).

mermaids 2 003

Wat rest zijn de haren en eventueel versieringen en de zeemeermin is klaar.

Kraaltjes, draadjes, borduursel; je kunt van alles gebruiken om de zeemeermin mooier te maken. Misschien geef je haar extra vinnen.

Ik wens je heel veel plezier :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s